Mi az a SaaS? Szoftver mint szolgáltatás (Software as a Service)

A szoftver mint szolgáltatás (SaaS) lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az interneten keresztül csatlakozzanak felhőalapú alkalmazásokhoz, és használják azokat. Gyakori példák erre az e-mail, a naptár és az irodai eszközök (például a Microsoft Office 365).

A SaaS olyan teljes körű szoftvermegoldást nyújt, amelyet egy felhőszolgáltatótól fizetős alapon vásárol meg. Ön bérli az alkalmazás használatát a szervezet számára, a felhasználók pedig az interneten keresztül csatlakoznak hozzá, általában egy webböngészővel. Az összes alapul szolgáló infrastruktúra, köztes szoftver, alkalmazásszoftver és alkalmazásadat a szolgáltató adatközpontjában található. A szolgáltató kezeli a hardvert és a szoftvert, és a megfelelő szolgáltatási megállapodással biztosítja az alkalmazás és az Ön adatainak rendelkezésre állását és biztonságát is. A SaaS lehetővé teszi, hogy az Ön szervezete gyorsan, minimális kezdeti költséggel működőképes legyen egy alkalmazással.

Gyakori SaaS forgatókönyvek
Ha használt már webes e-mail szolgáltatást, mint például az Outlook, a Hotmail vagy a Yahoo! Mail, akkor már használta a SaaS egy formáját. Ezeknél a szolgáltatásoknál az interneten keresztül, gyakran egy webböngészőből jelentkezik be a fiókjába. Az e-mail szoftver a szolgáltató hálózatán található, és az üzeneteket is ott tárolja. Az e-maileket és a tárolt üzeneteket bármely számítógépen vagy internetkapcsolattal rendelkező eszközön egy webböngészőből elérheti.

Az előző példák ingyenes, személyes használatra szánt szolgáltatások. Szervezeti használatra bérelhet termelékenységi alkalmazásokat, például e-mailt, együttműködést és naptárat; valamint kifinomult üzleti alkalmazásokat, például ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM), vállalati erőforrás-tervezési (ERP) és dokumentumkezelő alkalmazásokat. Ezen alkalmazások használatáért előfizetéssel vagy a használat szintje szerint fizet.

A SaaS előnyei
Hozzáférést nyerhet kifinomult alkalmazásokhoz. Ahhoz, hogy SaaS-alkalmazásokat biztosítson a felhasználók számára, nem kell hardvert, köztes szoftvert vagy szoftvert vásárolnia, telepítenie, frissítenie vagy karbantartania. A SaaS még a kifinomult vállalati alkalmazásokat, például az ERP-t és a CRM-et is megfizethetővé teszi olyan szervezetek számára, amelyeknek nincsenek meg az erőforrásaik a szükséges infrastruktúra és szoftverek saját maguk általi megvásárlására, telepítésére és kezelésére.

Csak azért fizet, amit használ. Azért is takaríthat meg pénzt, mert a SaaS szolgáltatás automatikusan a felhasználás szintjének megfelelően skálázódik fel és le.

Használjon ingyenes ügyfélszoftvert. A felhasználók a legtöbb SaaS-alkalmazást közvetlenül a webböngészőjükből futtathatják anélkül, hogy bármilyen szoftvert le kellene tölteniük és telepíteniük kellene, bár egyes alkalmazásokhoz pluginok szükségesek. Ez azt jelenti, hogy nem kell speciális szoftvert vásárolnia és telepítenie a felhasználók számára.

Mozgósítsa könnyedén a munkaerőt. A SaaS megkönnyíti a munkaerő “mobilizálását”, mivel a felhasználók bármilyen internetkapcsolattal rendelkező számítógépről vagy mobileszközről hozzáférhetnek a SaaS-alkalmazásokhoz és adatokhoz. Nem kell aggódnia a különböző típusú számítógépeken és eszközökön futtatható alkalmazások fejlesztésével, mert a szolgáltató ezt már megtette. Ezenkívül nem kell speciális szakértelmet bevonnia a mobil számítástechnikában rejlő biztonsági kérdések kezeléséhez. Egy gondosan kiválasztott szolgáltató gondoskodik az adatok biztonságáról, függetlenül attól, hogy milyen típusú eszköz fogyasztja azokat.

Bárhonnan hozzáférhet az alkalmazás adataihoz. A felhőben tárolt adatokkal a felhasználók bármilyen internetkapcsolattal rendelkező számítógépről vagy mobileszközről hozzáférhetnek az információikhoz. Ha pedig az alkalmazás adatait a felhőben tárolják, akkor nem vesznek el adatok, ha a felhasználó számítógépe vagy eszköze meghibásodik.

Amennyiben további kérdésed merül fel, abban az esetben keress minket és szakértői csapatunk szívesen segít a lehetőségek megismerésében.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *